4 råd til en sund livsstil

Af Per Rasmussen, Registreret Akupunktør

Her i Danmark går vi til lægen hvis vi bliver syge, men der udover tænker vi ikke meget på vores helbred. Jeg ved godt at mange dyrke motion og prøver at spise sundt, men det er ikke ens betydende med at kroppen er i balance. Det er der imod anderledes anerkendt i andre dele af verden, at kroppen, ligesom bilen trænger til et rutine tjek for at bevare balancen.

Jeg prøver at overbevise mine klienter om at man ved hjælp af få eller næsten ingen omkostninger i det daglige, kan bevare et godt helbred. Her er fire anbefalinger som jeg finder meget effektive. Følges de hjælper de både kroppen og sindet.

Husk at selv om de lyder simple og banale, så har de stadig stor effekt.

Spis langsomt og tyg maden grundigt

Ved alle former for traditionel medicin er man enig om at en stærk fordøjelse er grundlaget for et godt helbred. Ved at spise langsomt og tykke maden grundigt får man tre fordele. Man øger fordøjelsen, man spiser naturligt mindre uden følelsen af at få for lidt, og man nyder maden mere end nogensinde før. Hvis maden tygges så godt, at den bliver flydende, inden den synkes, kan fordøjelsesvæskerne virke ordentligt og give et solidt fundament til en god fordøjelse. Kulhydrater skal helst være flydende inden de synkes.

Dybe vejrtrækninger

Det er en kendsgerning af vores følelser har en subtil og kraftfuld virkning på vores fysiologi. Ligeledes er stress skadelig for fysiologien på flere niveauer. Så det gælder derfor om at mindske de negative følelser og stress, hvilket på længere sigt vil give flere fordele. Intet er mere effektiv end en dyb vejrtrækning med henblik på at øge kroppens energi og frigive stress og blokerede følelser. Det er noget alle kan gøre når som helst og hvor som helst og så er det gratis! Prøv at være opmærksom på vejrtrækningen i løbet af dagen, og tag ekstra dybe vejrtrækninger så ofte som muligt. For en bedre forståelse af hvad dybe vejrtrækninger kan gøre for kroppen kan man, f.eks. prøve yoga eller qi gong.

Regelmæssig motion

I almindelighed er det vigtigt at bevæge kroppen og strække musklerne hver dag. Dermed hjælper man omsætningen af energi og væsker, man hjælper med at afbalancere hormoner og kemi i blodet, og man hjælper kroppen med at fjerne toksiner og affaldsstoffer. Jeg anbefaler 20 minutters motion mindst 3 gange om ugen – 5 minutters opvarmning – 10 minutters energisk motion – 5 minutters nedvarmning/udstrækning. For de fleste vil cykling, løb eller andre former for sport være gode motionsformer. Hvis du har en helbredstilstand der gør at du ikke kan/må udøve ovenstående vil en lang gåtur eller svømning være godt. En god tommelfingerregel er at man ikke må være mere forpustet end at man ikke kan samtale under udførelsen, derved får man det bedste resultat.

Regelmæssig behandling/selvbehandling

Selvbehandling hver dag vil være at foretrække, det kunne f.eks. være qi gong, shiatsu eller almindelig massage. Der findes mange fantastiske bøger om selvbehandling. Man kunne også få ene timer hos en der underviser i shiatsu eller qi gong og lærer at give sig selv en minibehandling, så kan man gøre det hver dag.

Hvis der er råd burde man få en professionel behandling én gang om måneden. Selvbehandling hver dag øger forbrændingen, giver mere energi og forbedre kroppens naturlige forsvar. Den bedste tid til selvbehandling er om morgenen inden morgenmaden, så får man også muligheden for at starte dagen med følelsen af velvære. En selvbehandling tager måske 10-20 minutter